Schimb parbriz spart VS asigurare RCA (de prin viață)

parbriz spart vs asigurare rca

Cum să schimbi parbrizul spart în trafic de o piatră aruncată din anvelopele altei mașini prin asigurarea RCA?

Ai spune, în România? Nici o șansă, BA DA, se poate!

Am făcut asta de 2x din păcate la aceeași mașină. 🙁 Ghinion, vorba lu Iohanis.

 

Atenție acest articol nu se adresează celor care și-au spart parbrizul acum 3 luni sau în trecut. Este vorba de cei la care li se v-a întâmpla în viitor, din pacate, se întâmplă.

Nu îl scriu în calitate de specialist RCA ETC… CI PUR ȘI SIMPLU VĂ SPUN CUM A FUNCȚIONAT LA MINE DE 2 ORI, LA ACEEAȘI MAȘINĂ.

 

Voi relata ultima experiență. Vă spun de la început că a durat 14 luni până la soluționare, deci acest articol este pentru cei ambițioși și cu nervi de fier.

Am avut ghinionul să mi se spargă parbrizul de 4 sau 5 ori, (la 2 masini) nu le mai număr exact că este foarte enervant și să te gândești la asta.
Ceea ce e clar este că la mașinile pe care le conducem cei mai mulți dintre noi un parbriz original COSTĂ, nu puțin.
De ce original? Pentru ca in general cele nordglass și alte branduri de care nu a auzit nimeni, la prima musca lovita frontal se crapa… (cel putin asta a fost experienta mea cu 2 parbrize aftermarket)

La mașina în cauză, Passat B7 2011, oferta parbrizului original a fost de 1913 lei. ( 1340 parbrizu verde cu senzor + adeziv parbriz 121 ron + manopera 452 lei ) preturi cu tva inclus.
Deci nu e de dorit să ți se întâmple deloc și de nici un fel în mod repetat.

Cum am făcut să soluționez problema? Am mers până la capăt.

Puțin context mai jos.
Eram pe autostrada dintre Timisoara spre Arad, mers cu vreo 9km/h peste limita de viteza… ca și cei mai multi dintre noi.
Ajung in situația că din spate vine cineva cu viteza mai mare ca mine si evident “depășeste”, aveam o masina in fata, și am vazut ca e mai grabit ca mine si am franat ca sa treaca el, iar mai apoi am iesit imediat dupa el, (cei drept poate puțin cam repede în spatele lui) și ma angajasem si eu in depasirea celui din fata mea.. moment in care POC… o piatra de la grabitul din fata mea in parbrizul meu… exact in campul meu vizual.

Iti dai seama? ca nici nu sti ce sa faci? la viteza aia… și cu totul alte gânduri în cap decât… ce, cum, când și unde….
“cum sa ii fac semn?… am hotarat sa merg dupa el si sa vad unde coboara de pe autostrada (avea numere de Arad), speram la prima iesire din arad.. dar nu s-a intamplat, apoi am zis… intr-un final, ACUM ii fac semn sa iesim de pe autostrada ca s-a intamplat ceva… zis si facut. Oamenii chiar acolo ar fi coborat oricum…

Oamenii de buna credinta, veneau de la munte (pietre in anvelopele de ianra cate vrei) nu intelegeau de ce ii urmaresc, pana la urma s-au oprit pe dreapta si le-am explicat… Uite asta s-a intamplat, mi-ati spart parbrizul… oamenii au fost ok, m-au crezut ca nu aberez si vreau sa-mi fac parbrizu pe spatele lor + ca stiau ca au doar RCA la masina si cum suntem toti obisnuiti … CLAR nu se rezolva nimic.

Eu le-am explicat uite am mai patit asta, si NU ESTE NECESAR AMIABILA/NU AJUTA DELOC… ci trebuie sa mergem la cel mai apropiat echipaj de politie sa-i spunem ce s-a intamplat, sa facem 2 declaratii + proces verbal + autorizatie de reparatie masina mea.

Am sunat intre timp la 112, m-au transferat la politia autostrazi… si am aflat unde e cel mai apropiat echipaj… am mers la el. EVIDENT au zis… ce ? pentru ce ati venit? pai uite asa si asa…

PAS 1 – sunat 112, am cautat echipaju de politie

Am facut declaratiile, Eu am povestit cum s-a intamplat la mine, iar IMPORTANT este ca doamna soferita a declarat la randul ei ca, este DE ACORD ca s-a intamplat asa. (daca era de rea credinta, sigur se incheia aici povestea parbrizului) adică dacă găsești unul care zice dute mă vezi-ți de treabă… deși poate și în cazul acesta poti merge să declari la politie, locul, numaru etc… nu am experienta.. si nici nu vreau sa stiu cum e.

De la politie am primit 1. aviz de reparatie, 2. copie proces verbal facut de politie, + 3. poza asigurarea celui care mi-a spart parbrizu.
ATENTIE detaliu important!!! 4. FOTOGRAFIATI SI DECLARATIILE FACUTE DE SOFERI. (trebuie sa le ai la dosar… de ce? pentru ca primul lucru care il fac asigurarile in cazul asta este sa conteste ce s-a intamplat, sa ceara acte aditionale pe care nu le ai, nu mai explic de ce. etc)

PAS 2 – deschid dosar de dauna – in 21 februarie 2020
Binenteles ca am sunat la asiguratorul la care avea masina cealalta incheiata polita, am facut o programare la inginerul constatator de daune… si am deschis dosarul.
Ai nevoie de actele masinii, etc etc etc iti va spune el care sunt lucrurile necesare, cereri completate etc. si el ma asigurat ca si politia… că nu am NICI O SANSA. :))
intradevar au trecut 9-10 luni de zile, in care nu s-a intamplat NIMIC. Dosarul este in “curs de solutionare din punct de vedere tehnic” ACTE… asiguratorul cică a facut o adresa scrisa către politia autostrazi ca sa le trimita copii dupa declaratiile noastre… si aici s-a blocat totul.

Asiguratorul/inginerul de constatare daune mi-a tot spus ca politia nu e serioasa ca nu a trimis actele etc. ca sa sun mai departe ca el nu ma poate ajuta.
Ulterior am cerut adresa scrisa de ei in copie, am sunat eu la politie etc… asta candva pe parcursul celor 12 luni… in care m-am tot chinuit sa rezolv problema…
Am facut N cereri in centrala la numarul national de telefon al asiguratorului, am cerut N numere de “sesizare” etc… SI NIMIC. totusi până la urma un operator mi-a confirmat ca actele sunt la dosar… si totusi ei nu faceau nimic.

PAS 3 (solutie de ajutor daca cei de la asigurari nu vor sa solutioneze problema) – (in noiembrie 2020 am apelat la ei – SALFIN)

APOI am apelat la SALFIN!!! http://www.salfin.ro/ Aceasta a fost solutia in cazul meu, salfin este Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Nonbancar

Am deschis dosar la ei (GRATUIT), am sunat in prima faza, apoi am completat toate actele cerute de ei, (totul pe email) le-am povestit tot ce s-a intamplat, ca am incercat sa rezolv problema intre mine si asigurator… dar nu se intampla nimic.

Si uite asa, dupa alte n mailuri si acte (iti recomand sa pastrezi toate actele intr-un dosar/folie si in format scanat pdf) vei avea nevoie de ele ba la politie ba la una ba la alta.

Si dupa 14 luni de asteptare, am primit in cont suma necesara pentru schimbarea parbrizului.
Azi in 12 aprilie 2021 am primit hotararea celor de la SALFIN pe email, cum ca dosarul se clasifica ca SOLUTIONAT.

INFINE… DETALIU IMPORTANT a durat din noiembrie 2020 pana in martie 2021, rezolvarea dosarului prin SALFIN, deoarece eu nu am completat cererea de despagubire catre asigurator… NU STIAM CA TREBUIE DEPUSA CAT MAI REPEDE, IN FELUL ASTA EI SUNT OBLIGATI SA SOLUTIONEZE DOSARUL IN 30 DE ZILE DE LA PRIMIREA CERERII.

Inainte sa depui cererea ai nevoie sa ceri oferta de la service autorizat pentru parbriz…eu am tot asteptat un raspund de la ei, gen adu factura sau cere oferta si completeaza cererea… dar ei nu o sa-ti zica sa faci asta… ca in felul asta sunt obligati sa solutioneze cazul… ( cand depui cererea de despagubire, cere NUMAR DE INREGISTRARE)

Recapitulare pe scurt:
1. opresti soferul care ti-a spart parbrizul, ii explici ce s-a intamplat., si ca trebuie sa mergeti la un echipaj de politie pentru proces verbal….(NU FACI AMIABILA, nu te ajuta decat in cazul in care ai avut accident fizic intre doua masini)
2. mergi la cel mai apropiat echipaj de politie sa faci declaratiile, proces verbal politie, aviz reparatie. Atentie pozeaza declaratiile ca sa ai copie pe telefon + copie asigurare masina care te-a pagubit.
3. deschizi dosar dauna la asigurator (cat mai repede)
4. ceri oferta pret parbriz cu montaj la service autorizat
5. depui cererea desbagubire pt parbriz (cat mai repede, poate chiar imediat dupa ce primesti numar la dosar)
6. solutie backup SALFIN. (in cazul in care fac ca si cu mine… astepti 1 an ca sa nu-ti zica nimic)

Daca dispui de cash poti face masina si in loc de oferta parbriz de la service, poti depunde direct factura! DAR trebuie sa astepti dupa bani oricum…
Acum depinde si cat de grav e spart. la mine s-a mai putut circula.

Sper ca te-a ajutat, eu am invatat lectiile astea pe pielea mea, dupa parbrize schimbate pe banii mei, telefoane la politie etc.

Eu am decis sa nu mai repar pe banii mei nimic din ce au cauzat altii, cel putin pana nu incerc legal sa rezolv problema… chiar daca implica timp si nervi.
Asa am ales eu, daca in cazul tau e altfel SUCCES si SANATATE!

Decat un salariu de 1 luna pe un parbriz, mai bine lupt pana la capat. Asa sunt eu, poate voi preferati sa mergeti cu parbrizul spart sau sa reparati pe banii vostri etc.

Daca a ajutat, da-mi un feedback sunt chiar curios. Poti da si share unui prieten. E un articol de care speri ca nu ai nevoie… dar asa e cu totii speram pana ni se intampla.

Stiu ca nu e domeniul meu, eu sunt fotograf, om de radio, antreprenor… nu am legatura cu asigurarile, dar am ales sa postez asta aici pe site-ul meu, poate te va ajuta candva.
Sanatate.