Donare de sânge

Donare de sânge – Este oportunitatea ta de a oferi din viața ta!

 

În 21 februarie 2018, am avut parte de o experiență nouă, experiența de a dărui altora viață din viața mea… sânge din sângele meu.

Cu o cantitate de 450 de ml de sânge donată poți salva până la 3 vieți… știai asta? Google it.

Sunt și bucuros dar și îngândurat, de ce a durat atât până la prima mea donare de sânge?

Mi-au luat 10 ani de când aș fi avut dreptul legal să o fac… puteam dona de cel putin 30 de ori… erau salvate aprox 90 de vieți, înfine regretele nu își au rostul, viitorul ne este în față, ce vom face de acum înainte contează mult mai mult decât trecutul!

 

De ce am scris acest articol? Cu siguranță nu ca să mă laud… nu e un motiv de laudă, e doar o datorie pe care fiecare OM o are.

Să nu ajungem nici unul din noi dependenți de “sângele altora”, DAR să nu uităm poate chiar acum viața cuiva poate fi salvată cu un minim efort din partea ta.

Am scris acest articol ca să vă pun un semn de ? și unul de ! cu privire la acest subiect și mai ales să vă îndem să donați, o puteți face și specific, eu am făcut-o pentru David Corlan, fratele lui Beck Corlan, actuală Samuelsson. El are nevoie de trombocite, nu-l cunosc personal dar am văzut postarea mamei lui și nu am mai ezitat nici o secundă.

Am luat decizia, m-am interesat de program, am știut că pot să o fac și mi-am dorit asta.

Ce a mai contat în luarea acestei decizii? Am urmarit un material video și scris de pe blogul unui Bloger din Cluj, actual în București, Alex Grecu, un om frumos cu #poftădesport și de viață, care spune așa: “Iubesc să iubeasc viața și fiecare secundă din ea.”

Aici este articolul lui și aici este un material video făcut de un hipermarket    Dă click pe ele după ce afli și avantajele și dezavantajele donării de sânge!   🙂

 

Donarea de sânge nu este un lucru complicat, nici un proces prea lung și avem o mulțime de motive ca să o facem.

Avantajele principale sunt:

 1. Dacă donezi din sângele tău poți salva 3 vieți cu doar 450 ml sânge. (13 % din înregul volum de sânge din corp)
 2. Este SĂNĂTOS, sângele tău se reînprospătează, deci imunitatea va crește, corpul tău va lupta mult mai ușor împotriva infecțiilor.
 3. Donarea de sânge este recomandată persoanelor HIPERTENSIVE care nu urmează un tratament.
 4. Scade cantitatea de fier din corp (un nivel crescut de fier poate accelera procesul de oxidare al colesterolului și duce în timp la apariția afecțiunilor cardiovasculare)
 5. Scade riscul de infarct și accident vascular cerebral.
 6. Donezi sânge și primești LEGAL o zi liberă de la locul de muncă
 7. Donezi sânge primești 7 bonuri de masă
 8. În Timișoara primești reducerea la transportul în public
 9. Primești un set de analize GRATUIT

 

Sângele donat este 55% apă, asta înseamnă că dacă consumi lichide înainte și după donare într-un volum mai mare volumul de sânge se reface în doar câteva ore, maxim 24 ore.

Dezavantajele sunt:

 1. Nu sunt
 2. S-ar putea să fi maxim puțin amețit după donare… nimic grav, un pahar de apa cu calciu și o două palme… te pun înapoi pe picioare! ;))

 

Sper să luați decizia cât mai rapid, să treceți la fapte și împreună să salvăm cât mai multe vieți.

Sângele nu se poate cumpăra, sângele se dăruiește!

 

ps. În Timișoara când am fost să donez a durat aprox 1h40m, de la parcat mașina până la parcare din nou. (David Corlan încă are nevoie de sânge, o poți face specific)

 

Pas 1 – Mergi la recepție cu buletinul și îți faci fișa de donator și primești un chestion

ar și un material informativ despre donare și tot aici specifici pentru cine vrei să donezi, dacă o faci pentru o persoană anume.

Pas 2- Mergi la verificat grupa de sânge și nivelul de hemoglobină

Pas 3- Tensiune etc.

Pas 4- Donare efectivă care dureaza 6-8 minute + înca 10 minute de “calibrare” în care stai așezat, bei o apă sau un calciu și cam atât.

Pas 5- Primești acte pt ziua liberă, bonurile de masă  etc.

Pas 6- Numeri urmatoarele minim 60 de zile până la următoarea donație de sânge și o pui în calendar.