Ce înseamnă să fii fotograf de nuntă?

Până la urmă ce e? Artă, disciplină, afacere, echipament, job…

Aud tot mai des că echipamentul nu contează, totul e despre cine e în spatele aparatului… măi să fie, de aceea am bagat toți mii de euro în echipament, pentru că nu contează, nu? Să fim serioși și să nu inventăm noi roata… În orice domeniu, un echipament adecvat face munca mai ușoară, mai frumoasă, mai creativă, mai de calitate, mai sigură, mai… mai… mai…

Nu contează că 5D markIII are două sloturi de card? Nu contează că poți urca ISO aproape cât ai chef?… Nu contează că D800 are 36,23 mpx… nu contează obiectivele cu diafragme ca f1.4, f1.8, f2.8… nu, e suficient f4 la restaurant. Nu vă cred, mă! Nu vă cred! 🙂

Discuția asta poate continua la infinit, ca să nu mai introducem în discuție Panasonic, Sony care încep de schimbă jocul…

Clar un “bad user” poate avea în mână orice aparat, că el tot ce ar face cu un telefon face. DAR de aici, până la aparatul nu contează, e drum lung.

Dacă ești fotograf de eveniment, te interesează ca fiecare client să primească cele mai frumoase fotografii în care s-a vazut vreodată.

Vrei să fie toate focalizate, luminoase, pline de culoare, contrast samd.  Aparatul pe care îl am acum este al 5-lea cu care am lucrat pe parcursul meu de 10 ani în domeniul foto, și da, a fost un efort. Un efort de 3500 de euro doar pe body fără lentile. Or fi ele nunțile bine plătite, dar și costurile din spate sunt pe măsură, așă că stați liniștiți… că nu se înbogățește nimeni, totul e despre calitatea pe care vrem să o livrăm clientului și o viață decentă.

Să fii fotograf de nuntă înseamnă să îți bați capul cu lucruri de la tot ce înseamnă firmă, până la predarea finală a albumului. Și între parantezele astea sunt multe: vânzări, plan de investiții, întâlniri cu clienții, design de albume, tipar, telefoane, curieri neserioși, concurență neloială.

Să fii fotograf de nuntă în Arad înseamnă să demonstrezi că, printre alte sute de fotografi, tu ești unul care merită să fotografiezi un eveniment.

Să fii fotograf de nuntă în Timișoara, în București înseamnă același lucru, poate chiar x2…

Sa fii fotograf în general înseamnă că în loc să pleci în city break cu familia, fotografiezi două zile și două nopți, și editezi sute de ore pe lună, și lucrezi când alții se distrează sau se odihnesc, înseamnă să cumperi harduri, monitoare, calculatoare, laptopuri în loc să mergi la mare, să editezi când alții merg la plajă, să dormi când alții se trezesc… să faci un efort.

NU este o viață imposibilă, nu asta vreau să scot în evidență, sunt alte joburi cu adevărat grele. Dar pentru că mai nou toți suntem photography… și pentru că am unde… și cu ce, am vrut să vă prezint și vouă această sferă din viața unui fotograf.

Să fii fotograf înseamnă să faci într-o lună atâția km câți fac alții într-un an, să fii plecat 3-4 zile pe săptămână și, în același timp, să editezi și să livrezi la timp. 😉

Lucrurile sunt direct proportionale și pentru videografi.. (cameramanii de altă dată)… ei mai au de cumpărat și drone, slider, ghimbal, microfoane, reportofoane, lumini… și să facă sală ca să și le poată căra.

Cei mai mulți dintre voi mă știți ca fotograf, dar printre altele sunt și soț, om de radio, online marketer, voiceover and commercial producer, și un mare pasionat de bucătărie. Prietenii apropiați sau cei care mă urmăresc pe INSTAGRAM au din când în când ocazia șă ajungă și în oalele mele.

Să fii fotograf de nuntă este și o mare plăcere, și acesta este cel mai frumos lucru.

Faptul că ajungi să cunoși sute de oameni într-un an, să întâlnești o paletă foarte colorată de generații și familii e grozav. Avem foarte mulți clienți care ne devin prieteni, cu care ne scriem, ne urăm de bine, ne întrebăm de sănătate și mai ales ne revedem, la nunțile prietenilor lor și la câte o cafea savuroasă.

Înainte ca să te sperii prea tare de “oferta” pe care o ceri, gândește-te și la aceste aspecte. A fotografia cu telefonul pentru instagram nu e același lucru cu a fi fotograf.

Iar dacă te întrebi: păi bine mă frate, dar dacă e chiar așa tristă meseria asta… pentru ce o mai practici?

Pentru că îmi place, pentru că face parte din mine, pentru că mă reprezintă, pentru că pot opri timpul în loc, pentru că pot imortaliza momente care vor prețui mult pentru generațiile care vin după cei care aleg să le fiu/fim alături.