Ce este acela un buget de nuntă?

Dacă te apuci de o casă, faci un buget. Dacă cauți o mașină, stabilești un buget… și dacă faci o nuntă ai nevoie de un buget.

Bugetul nunții este suma aproximativă în care dorești să te încadrezi cu tot ceea ce înseamnă nunta ta, de la cel mai mic și ieftin detaliu, până la cel mai costisitor și important. În continuare voi înșira doar câteva idei care-mi doresc să vă fie de ajutor.

      1. Bugetul nunții nu se raportează la salariul tău

E greșit să calculezi bugetul nunții după propriul salariu. Cum ar fi să te căsătorești când ești student? (nu ai fi primul) O calculezi în borcane de zacuscă…?

Rochia de mireasă, costumul mirelui, fotograful, videograful, restaurantul, trupă muzică, florile, cabina foto, pantofi, cravata, decorul… toate costă, chiar costă.

O nuntă poate fi ca un sac fără fund dacă nu ești atent. De aceea, sfatul meu este să vă stabiliți bine prioritățile, dacă alegeți să dați mulți bani pe haine, mancare, decor, flori… cum va trece prin cap că o rochie de 4000+ de lei, poate să fie fotografiată cu 3 lei?… Are logică?

Adică dai banii ca totul să fie ca la carte, iar la final îți bați joc de tine… începi să cauți “oferta magică”.

1000 euro rochie + 400 euro costum + 120 euro pantofi + 5000-10000 euro restaurant + 5-600 euro flori + 1000 euro decor + verighete + _______ fotograf? 🙂

Am lasat fotograful la urmă, așa cum o fac cei mai mulți… și atunci e normal ca acolo vrei să faci reducerea, ca pentru restu nu te-ai gândit că ar fi o idee bună să fiți mai cumpătați.

Cum ar fi dacă ai face loc fotografului mai pe la începutul listei? Crezi că va conta pentru tine la ce fotografii te vei uita dupa nuntă? Crezi că ele vor mai fi OK și peste 10 ani când perspectivele se schimbă și nu vei mai gândi ca astăzi… în toiul tinereții.

       2. Bugetul nunții se face în functie de câte persoane ai invitate la nuntă

Dacă ți-ai propus să ai 300-400 invitați, înseamnă că datele de mai sus nu sunt reale, toate costurile cresc. Inclusiv ca fotograf pot să-ți spun că nu este același lucru să fotografiezi 150-200 persoane sau 3-400 persoane. Stresul e mai mare, prețul e mai mare, iar 1 om și 1 aparat nu ajung. De aceea, așteaptă-te ca totul să coste mai mult.

        3. Bugetul nunții se face în funcție și de tema nunții pe care o doriți

Dacă vrei ceva mic, organizat într-un spațiu rustic, cu o cununie civilă în aer liber, în pădure pe baloți de paie… nu vă costă la fel de mult cu o nuntă ținută într-o biserică lutherană închiriată, cu o masă la cel mai luxos restaurant din oraș. ATENȚIE! S-ar putea să duci bani de acasă, mai GRAV să iei împrumut.  Am mai scris eu un articol în care vorbesc despre “mașini străine”…

        4. Bugetul nunții se face și după numele tău de familie actual sau cel pe care urmează să-l porți 🙂

Dacă te cheamă Țiriac e una, dacă te cheamă Popescu… e altceva. Râdem, glumim, dar dacă toți invitații tăi sunt oameni de top, nu o să poți să-ți faci nunta în pădure… eventual la un castel, într-o pădure. Iar bugetul nu se va putea compara cu nunta pe baloți, despre care vorbeam mai sus.

 

Ar fi multe de spus pe tema aceasta. Ideea principală este că e nevoie să vă organizați un buget, o listă de priorități puse într-o ordine clară.

Ar fi ideal să nu intrați în datorii și să fiți realiști atunci când visați la nunta voastră… TREBUIE neaparat să vezi acest ARTICOL

Vă doresc mult succes în organizarea nunții, trebuie să știți că dacă mă veți alege ca fotograf, voi încerca să vă ajut la organizarea nunții cu recomandări de oameni/firme care merită atenția voastră.

 

Dacă te căsătorești și îți plac fotografiile mele, apasă butonul de mai jos și vezi dacă prețul meu se încadrează în bugetul tău. 😉

FORMULAR OFERTĂ