Primii pași înspre organizarea nunții – 1

Fotografiez nunți din vara anului 2007, deci asta în cifre ar însemna undeva la peste 200 de nunți + alte cumetrii, sincer până la un moment dat avea fun să le număr, de ceva timp am renunțat la sportul ăsta. Pentru că nu au trecut exagerat de multe zile de la organizarea nunții noastre, îmi aduc foarte bine aminte încă detalii de la nuntă și îmi doresc să vă pot da o mână de ajutor în organizarea nunții voastre. Asta ca să nu regretați cum au făcut-o și alții.

Hai să trecem la treabă, vorba unui viral.

Categoric cel mai greu pas de realizat este găsirea miresei sau a mirelui. Dar presupunând că ați trecut de pasul acesta, voi încerca să vă ajut cu câteva sfaturi practice pentru organizarea nunții voastre.

Pasul 1- Uitați toate visele inspirate de Pinterest și Google.

Dacă citești acest articol în limba maternă, cel mai probabil, fără să te jignesc, nici măcar nu te-ai gândit că doar pentru organizarea acelor nunți s-au cheltuit mii și mii de $$$. Înainte să închizi acest website, bookmark this page, iar daca nu ți-a iesit organizarea pe stil “Dă-i nainte… că mirele l-am găsit…” revino după ce reușești să-ți plătești toate datoriile provocate de visele PINTEREST… 😀 și vezi dacă nu cumva dacă citeai mai departe, nu ajungeai în situația în care ești acum.
Fără să cad în abstract, atunci când îți organizezi nunta trebuie să te gândești că la ea nu vei fi doar tu și el, ci amândoi mai aveți undeva la minim 50-100 de prieteni pe care ați vrea să îi aveți alături.
Gândiți-vă în felul următor, prietenii și rudele voastre ascultă muzică diferită, se îmbracă diferit, au perspective diferite cu privire la viață… Atunci când îți organizezi nunta trebuie să știi că ea este și despre alții nu doar despre voi doi. Avem părinți, avem frați, avem prieteni, avem rude, avem “obligații”…

Pasul 2- Fiți realiști. Honolulu e departe!

Nunta voastră trebuie să se desfășoare într-un mediu care să vă satisfacă 90% pe voi și cam tot așa și pe cei care îi aveți ca invitați. Bine ar fi ca toți oamenii să fie pe o undă, dar ne este clar tuturor că nu e așa. Gândește-te la o cale de mijloc, nu încerca să-i mulțumești pe toți, dar nici să te mulțumești doar pe tine, pe principiu: odată te măriți. (cel puțin așa e recomandat)

Pasul 3 – Faceți-vă bine calculele

Totul începe de la bugetul pe care vreți să-l alocați pentru nunta voastră. Ideal ar fi să nu luați bani împrumut (bancă, mătuși… șamd). Există o vorbă: Mă întind cât îmi e pătura.
Cât vom da pe: restaurant, biserică, fotograf, videograf, formație, flori, haine, accesorii, meniu, mărturii, tort… iar lista poate continua până la artificii și alte cele.
Am putea să spunem 3.1 semnați contracte cu toată lumea, cu siguranță sunteți înbătați de multitudinea de oferte, iar după nuntă, ori vi se va părea că ceva ați plătit și nu ați avut… sau poate chiar așa va fi. Fiți atenți ca fiecare contract să spună tot ce primiți, când și cum.

Pasul 4 – Stabiliți-vă prioritățile

Care sunt lucurile care contează cu adevarat pentru voi, în acelea să investiți. Aveți neaparat o perspectivă pe termen lung. Dacă acum zici, nu vreau video la nunta, nu vreau foto la nuntă s-ar putea ca peste 5 ani să zici.. oare cum a fost la nunta noastră? Păi nu știu… îmi era memoria plină la telefon și le-am șters.

Apropo, ști care sunt lucrurile la care trebuie să te uiți atunci când alegi un fotograf? Citește acest articol!

Pasul 5- Puneți pe hârtie un program de la prima oră până cel puțin la tort

Pentru că nu vreți ca nunta voastră să fie un hazard, nici ca toti cei din jur să vuiască neștiind pe ce trebuie să pună mâna, încercați să plănuiți totul.
De ex: Cine preia buchetul dimineață? Cine pune floarea pe mașină? Cine duce florile de la biserică la sală? Cine cazează pe mătușa cutare? Cine îl ia pe Augustin de la aeroport… toate astea neplănuite vor deveni un telefon care sună încontinuu în cele mai prețioase momente. Ex. Prima ta întâlnire cu mireasă, ieșirea din Biserică, înainte de dansul mirilor… șamd…